Beef Protein Tozu mu Whey Protein Tozu mu?

Beef Protein Tozu mu Whey Protein Tozu mu?

Eğer düzenli olarak antrenman yapan biriyseniz, gözünüz sürekli olarak kendinizi geliştirecek yeni fırsatlar arar. Yeni antrenman programları, yeni beslenme yöntemleri, yeni takviyeler... Son dönemde paleo diyetleri ile beraber hayatımıza giren et protein tozu ürünleri de bu yeni fırsatlar kategorisinde pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Elbette ki en büyük rakibi, kendi sınıfının vazgeçilmez ürünü whey protein. Peki hangisi daha iyi. Gelin tarafsız bir şekilde beef protein tozu mu daha yararlı yoksa whey protein tozu mu inceleyelim.

Araştırmalar ne diyor?

Öncelikle bu konuda sınırlı araştırma olduğunu belirterek en geniş kapsamlı çalışmayı sizinle paylaşalım. 18-24 yaş aralığında, daha önce ağırlık antrenmanı yapmış 30 kişi üzerinde yapılan çalışmada denekler 3 gruba ayrılmış. Bir gruba izole et proteini, diğer gruba izole whey proteini, diğer gruba ise maltodekstrin verilmiş. Denekler 8 hafta boyunca, haftada 3 gün ağırlık, 2 gün ise kardiyodan oluşan bir antrenman programını takip etmişler. Antrenman sonrasında tüm denekler 2 ölçek ürün verilmiş. Sonuçları analiz etmek için; kas ve kemik densitesini ölçmek için kullanılan dual enerji X-ışını absorbsiyometre (DXA) yöntemi kullanılmış. Ayrıca ilave olarak bench press ve deadlift hareketlerinde, tek tekrarda kaldırılabilecek maksimum ağırlık testi (1 rep maks) yapılmış. 

Elde edilen sonuçlar beef proteinin anabolik gücünün, çok az farkla whey proteinin önünde olduğuna işaret ediyor. Yağsız kas kütlesi artışı beef protein kullanan grupta %5.7 olurken whey protein kullanan grupta %4.7 olmuş (p < 0.0001). İki grubun da 8 hafta boyunca yağ hacminde ciddi düşüş yaşanmış. Et protein tozu kullanan grupta yağ oranındaki azalma %10.8 olurken, whey protein kullanan grupta %8.3 olmuş (p < 0.0001). Araştırmanın en ilginç sonucu ise güç kazanımı konusunda: Tek tekrarda maksimum ağırlık kaldırılan testlerde (1 rep max) ise ciddi bir fark yaşanmamış.  

Araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595383/

Amino asit profillerindeki fark nedir?

Beef protein tozunun en büyük farkı amino asit profilinde yatıyor. Whey proteine kıyasla 4 amino asit: glisin, proline, hidroproline ve arjinin miktarı dikkat çekici oranda fazladır. Bunların esansiyel olmayan amino asitler olduğuna ve beslenme yoluyla da kolayca elde edilmediğine dikkat çekmek isteriz. Whey proteinin ise tüm alamati farikası, protein sentezi açısından en yararlı amino asitler olan valin, lösin ve izolösin açısından daha zengin olmasıdır.

Aşağıda 100 gram et protein tozu ve 100 gram whey protein tozunda ortalama bulunan amino asit miktarını görebilirsiniz.

Amino acid Whey

Beef

Alanine

4

8.8

Arginine

1.43

7.3

Aspartic acid

8.78

6.2

Cysteine

1.83

0.5

Glutamic acid

13.57

11.3

Glycine

1.43

20.1

Histidine

1.3

1.2

Isoleucine*

4.7

1.7

Leucine*

8.09

3.9

Lysine

6.87

5.1

Methionine

1.74

1.2

Phenylalanine

2.3

2.3

Proline

4.26

11.1

Serine

3.52

3.4

Threonine

5.35

2.1

Tryptophan 1.43

0.3

Tyrosine 2.35

0.9

Valine* 4.48 2.8
TOTAL BCAA 17.27 8.4

Söz konusu kas kazanımı olduğunda BCAA değerlerinin yüksekliği sebebi ile whey proteininin kağıt üzerine bir adım hatta bir buçuk adım önde görünüyor.

Şeker miktarı farklı mı?

En saf protein tozu bile makro besin öğelerinin hepsini, yani protein, karbonhidrat ve yağı içerir. Protein tozu içerisindeki karbonhidrat, genellikle şeker formundadır. En yüksek şeker içeren whey proteinde bile aslında 1 dilim ekmekten çok daha az şeker bulunmaktadır ama yine de bazı tüketiciler nezdinde bu önemli bir farktır.

Whey protein sütten elde edildiği için beef protein tozuna göre içerisinde daha fazla şeker ve yağ bulunmaktadır. Et proteini tozu, doğası gereği hidrolize formdadır. Eğer amacınız kas hacminizi artırırken yağ oranınızı düşürmek ise tercihiniz beef proteini tozundan yana olabilir.

Düşük şeker içeriğinin bir diğer önemli avantajı da şişkinlik hissi, hazım sorunu yaşatmamasıdır. Bazı kişiler sür çekeri olan laktoza karşı hassastır ve tükettiklerinde mide sorunları ile karşılaşabilir. Whey proteini bir süt ürünü olduğu için içerisinde eser miktarda dahi olsa (örneğin hidrolize whey proteinlerde) laktoz içerebilir. Eğer siz de whey proteininde bu tarz sorunlar yaşıyorsanız beef proteinlerine yönelebilirsiniz.

Son karar

Beef protein de whey protein de beslenme düzeninize daha fazla protein eklemek için faydalı ürünlerdir. Eğer siz de düzenli olarak takviye alan biriyseniz, vücudunuzu şaşırtarak maksimum biyo yararlanım sağlamak için iki ürünü dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.