Sitrülinin Cinsel Güce Etkisi Var Mıdır?

Sitrülinin Cinsel Güce Etkisi Var Mıdır?

Sitrülin sporcuların antrenman performansını artırmak için en çok kullandığı amino asitlerden bir tanesidir. 

Sitrülin vücut içinde arjinine dönüşür ve nitrik oksit miktarını yükseltir. Nitrik oksit de kas hücrelerinin dayanıklılığını artırır, antrenmanı daha şiddetli girmenizi sağlar. Çalıştığınız ağırlıklar artar, bu sayede gelişiminiz hızlanır. Nitrik oksidin bir diğer faydası damaların genişlemesini artırarak kan akışını artırmasıdır. Artan kan akışı ile beraber kaslara daha fazla besin, oksijen ve glikoz gider, yıpranan kasların onarımı ve yeni kas gelişimi hızlanır. Daha yüksek pump hissi oluşur.

Sitrülin faydaları sadece antrenman ile sınırlı olmayan bir amino asittir. Pump ile birlikte artan kan akışını bir diğer faydası da erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) yaşan erkeklere yardım etmesidir. Sitrülin, nitrik oksit seviyelerinin artmasını sağlar ve bu bileşen ereksiyonun sağlanması için gereklidir. Bu konuda Türkiye’deki uzmanların görüşünü aşağıdan okuyabilirsiniz.1  

Tüm yazıyı okumaya vakti olmayanlar için özetleyelim: Pek çok kuruyemişte ve meyvede bulunan arjinin amino asidinin büyüme hormonu seviyesinde artışa destek olduğu ve cinsel organdaki kan akışını artırdığını ve cinsel gücü desteklediği belirtiliyor.

Araştrımalar ne diyor?
Peki bu iddialar ne kadar doğru? Araştırmalar ile desteklenmiş mi? pubmed.ncbi.nlm.nih.gov adresine yayınlanan2 ve 55 yaş üzeri 24 erkek ile tek kör yöntemi ile yapılan bir araştırmaya göre, sitrülin erektil disfonksiyon sorununda iyileşme yaşanmasına destek olmuş. Bazı kişiler sitrülin tedavisinden sonra daha fazla cinsel birliktelik yaşayabildiklerini belirtmiş.  

Erkeklik hormonu üzerindeki iddialar için de 17 erkek bisikletçi ile araştırma yapılmış. Sitrülin (ya da arjinin) desteği alan sporcuların, antrenmandan sonra testosteron seviyelerinin yükseldiği görülmüş. Bunun arjinin artışı ile bağlantısı olduğu düşünülüyor. Çünkü arjinin, testosteron hormonunun salınmasını engelleyen başka bir hormonun üretimini blokluyor.3 

Araştırmalara buradan erişebilirsiniz:

1 https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/oyuna-gelmeyin-29099128
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21195829/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20499249/