Pump Kas Geliştirir Mi?

Pump Kas Geliştirir Mi?

Yoğun bir antrenman sırasında elde ettiğiniz kas pump hissi, yani kaslarınızın neredeyse derinizi yarıp dışarı çıkacağını hissetmek müthiş bir duygudur. Ama durun, pump hissinin aynada güzel durmak dışında faydaları da vardır. Pek çok kişinin aklındaki “pump kas geliştirir mi?” sorusunun yanıtını verelim: evet! Pump sadece müthiş bir his verip muhteşem görünmekle kalmaz aynı zamanda uzun vadeli kas kazanımınızda da sürekli olarak lehinize çalışır. Pump, kasların kasılması sırasında, kanda ve hücrenin çevresindeki bölgede bulunan sıvının kas hücrelerine çekilmesiyle oralarda üretilen metabolitlerin (atık madde) sonucudur. Ne kadar ağır ve uzun süre çalışırsanız vücudunuz o kadar daha fazla metabolit üretir ve kas hücrelerine daha fazla su çekilir.

Bu su, kas hücrelerini balon gibi şişirir ve kas hücrelerini saran zarları gerer. Bunun kas gelişimiyle sonuçlanacak hücresel süreci başlattığı düşünülmektedir.

Antrenmanda pump için tekrar sayınızı orta-yüksek aralığında tutup setler arasındaki dinlenme sürelerini azaltabilirsiniz (30-90 saniye arası). Kas pump hissini daha da artırmak için antrenmandan önce kullanabileceğiniz takviyeler de mevcut. İşte olağan şüpheliler.

 

Nitrik oksit artırıcılar

Gelin en temel sorudan giderek başlayalım: Nitrik oksit nedir? Nitrik oksit, kan damalarının çapını artıran, GH (büyüme) hormonu ve insülin gibi hormonların salınmasını tetikleyen bir metabolik düzenleyicidir. Etkileri büyük de olsa, aslında kendisi son derece basit ve küçüktür; bir nitrojen ve oksijen molekülünden oluşur.

Kan damarlarının kassılıp gevşemesinde rol alması sayesinde, nitrik oksit artırıcılar antrenmanlarda pump’ı maksimuma çıkarmak için de kullanılır. Bu ürünlerin büyük çoğunluğu nitrik oksit sentez (NOS) enzimi vasıtasıyla NO’ya dönüştürülen bir tür amino asit olan arjinin ya da sitrülin içerir. NO, kan damarlarını genişletir, hem kaslara daha fazla kan gitmesini hem de kandan daha fazla sıvının ayrılıp tişört yırtan bir pump sağlamak için kas hücrelerine ulaşmalarını sağlar. Arjinin ve sitrülin arasındaki farkı bu yazımızda detaylı bir şekilde açıklamıştık: 

Nitrik oksit faydaları sadece spor ile sınırlı değildir: arjinin ve sitrülinin cinsel hayatınız üzerinde de olumlu etkisi vardır. Bu molekül büyüme hormonunu artırarak ve damarları genişleterek cinsel organlardaki kan akışını artırır. Arjinin doğal olarak besinlerde bulunabileceğini unutmayın. Mesela karpuz çekirdeği gibi. Enteresan bir şekilde karpuzun beyaz kısmında da, bir başka nitrik oksit artırıcı molekül olan sitrülin bulunmaktadır.

Peki Nitrik oksit hangi besinlerde bulunur? Pancar, sarımsak, yeşil yapraklı sebzelerin nitrik oksit sentezini aktive ederek vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırdığı bilinmektedir. 

Günümüzün en iyi nitrik oksit artırıcıları, mesela Predator, arjinin ve sitrülinden çok daha fazlasını içermektedir. Predator 1 ölçeğinde 3000 mg BCAA, 3000 mg arjinin AKG, 2800 mg beta alanin, 1500 mg kreatin, 1000 mg sitrülin, taurin, guarana, ginseng ve elektrolitler içerir.  

 

KREATİN

Nitrik oksit artırıcılar damarları genişleterek, yani nehrin debisini artırarak kas hücrelerine daha fazla su gönderirler. Kreatin ise aynı işe içeriden dışarıya yapar: Kas hücrelerinin içinde daha fazla kreatin olursa hücreler daha fazla su çeker. Böylece daha dikkat çekici ve uzun süreli (kreatini düzenli olarak kullandığınız müddetçe) bir kas pump’ına kavuşmuş olursunuz. Kaslardaki kreatin seviyesini maksimum yapmak için kreatin alırken, kas hücrelerine daha fazla sıvı göndermek için de NO artıcılar almak demek bu ürünlerden sadece birini kullanmaya kıyasla çok daha fazla kas pump’ı elde etmek demektir. Kreatinin türevlerinden herhangi birinden; kreatin monohidrat, tri-creatine ya da tri creatine malatı antrenmanlardan hemen önce 3-5 gram alabilirsiniz.

 

Bu Dozlarda Alabilirsiniz

Antrenmanlardan önce bu üç takviyeyi alarak istediğiniz pump’a kavuşun.

Takviye                       Doz

Arginin                        Antrenmanlardan 30-60 dakika önce 3-5 gram

Kreatin                        Antrenmandan hemen önce 3-5 gram