Ömür Uzatan 19 Tavsiye

Ömür Uzatan 19 Tavsiye

Kahvaltı, diş ipi, gülücük... Birbiriyle alakasız gibi dursalar da, gerçekte bunlar hayatınızı uzatan ve sizi sağlıklı yaşatan ipuçları. Aklınızın ucundan bile geçmeyen diğerleri için yazıyı okuyun.


1 Gülmekten korkmayın
Gülmenin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Stresi azaltır, kan basıncını düşürür ve bağışıklık sisteminize iyi gelir. O yüzden hayata biraz daha esprili ve güler yüzlü bakmanızda her zaman fayda var. İster arkadaşlarınızla birlikteyken, isterse televizyon karşısında olun, mutlaka hayatınıza mizah katmaya çalışın. Faydasını göreceksiniz.



2 Kahvaltıyı atlamayın
Sabahları kahvaltı etmeniz, enerjiye en fazla ihtiyaç duyduğunuz öğleden sonrasında şeker almanızı engeller. Benim tercihim içine üzüm, ceviz ve keten yağı eklenmiş yulaf ezmesinden yana. Ayrıca günün erken saatlerinde yemek yemeniz metabolizmanızın gün boyunca daha hızlı çalışmasını sağlar. Yani oturduğunuz yerden kilo verirsiniz.



3 Yastığa gömülün
Gece programlarını izlemek eğlenceli olabilir, ancak sizi uykusuz bırakıp metabolizmanızı alt üst etmeye değer mi, tartışılır. Günlük yedi saatlik bir uyku size sadece daha uzun bir yaşam vaat etmez, aynı zamanda stres oranınızı azaltır ve hafızanızı kuvvetlendirir. Kendinize bir yatma saati belirleyin ve bu saate sadık kalın. Mesela benim uyuma saatim 22:30. Benim de gece izlemek istediğim programlar var ama kaydedip bir gün sonra seyretmeyi tercih ediyorum. Siz de bu alternatifi bir düşünün.



4 Renkli besinleri tercih edin
Parlak ve canlı renklere sahip sebze ve meyvelerin tek avantajı tabağın üzerinde estetik olarak güzel görünmeleri değildir. Bu besinlerin içinde bulunan flavonoid ve karoten maddesi vücudunuzda hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirir,   inflamasyonların (kalp krizine sebep olan nedenlerden biri) daha çabuk geçmesini sağlar. Tavsiyem her gün bu sebze ve meyvelerden 9 avuç tüketmeniz. Bu ölçü, tartılarla uğraşmadan yaklaşık olarak doğru miktara ulaşmanızı sağlayacaktır.  Ayrıca taze alınmış sebze ve meyvelerin eczanelerde satılan birçok ilaçtan daha faydalı olduğunu unutmayın.



5 Fırçalamak yeterli değil
Eğer ileriki yaşlarınızda sadece çorba ve yoğurtla beslenmek istemiyorsanız, kendinize bir diş ipi edinmenizde fayda var. Çünkü hangi fırçayı kullanırsanız kullanın, bir diş fırçası ile asla ulaşamayacağınız yerler vardır. Burada da devreye diş ipi girer. Diş ipi kullanmadığınız takdirde dişlerinizin arasında biriken bakteriler, sadece hijyenik açıdan problem yaratmakla kalmaz, aynı zamanda kalp krizi riskini de artırır.



6 Derin bir nefes alın
Bunu her yerde her zaman yapabilirsiniz. Ciğerlerinizi tamamen doldurana kadar burnunuzdan derin bir nefes alın. Bunu yapınca ciğerlerinizdeki nitrik oksit miktarı artar, bu da kan damarlarınızın açılmasını sağlar. Ayrıca aldığınız oksijen sizi daha mutlu ve zinde hissettirir. Size bir sır vereyim; bu önemli ameliyatlardan ve televizyon programlarından önce benim de uyguladığım bir yöntem.



7 Yogaya başlayın
Düzenli olarak yoga yapmak stresi azaltıyor, kan basıncını düşürüyor ve esnekliğinizi artırıyor.  Dahası, yoga yaparak çalıştırdığınız kaslarınızın diğer spor dallarında sakatlanma ihtimali de bir hayli düşer. Tamam, bazı yoga pozisyonları size garip gelebilir, ancak her egzersizin bir amacı vardır. 



8 Diyete ihtiyacınız yok
Kilo kaybetmek için karbonhidrattan, yağdan, şekerden uzak durmanızı ya da bir beslenme uzmanına gidip özel bir diyet programı takip etmeniz gerektiğini söyleyenler olabilir. Ancak esas önemli olan şey, günlük kalori ihtiyacınızı tutturmaktır. Örneğin sadece aldığınız günlük kalori miktarını 100 kalori azaltarak bir yılda 5 kilo kaybedebilirsiniz. Kilo kaybetmek için beslenme uzmanlarına ihtiyacınız yok.



9 Issız adam olmayın
Kadınlar genel olarak erkeklerden daha uzun yaşar. Peki niye? Çünkü onlar anlatır, dertleşir ve paylaşır. Böylece sorunlarıyla ilgili streslerini atarlar. Siz de kimsenin yerini bilmediği, gidip gelmediği ıssız bir ada(m) olmayın; karşılaştığınız sorunlarla tek başınıza savaşmayın. Bu, sadece daha çabuk yaşlanmanıza yol açar. Hayatınızın zorlu dönemlerinde sevdiklerinizin ilgi ve şefkatine sığınmak, sağlığınız ve uzun bir yaşam sürmeniz için en doğru yol olacaktır.



10 Sabırlı bir hasta olun
Doktorunuz sizin sağlıklı bir yaşam sürmenizde önemli bir rol oynayabilir. Ancak iplerin sizin elinizde olduğu gerçeğini fark etmelisiniz. Herhangi bir sağlık probleminiz olduğunda iki farklı doktorun fikrini almanızda daima fayda vardır. Bunun dışında ailenizde yaşanmış geçmiş hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmanızda oldukça iyi olur.



11 Almanız gereken vitamin
Şehir yaşamının olumsuz yanlarından biri kapalı alanlarda fazla vakit geçirmemiz. Sonuç? Erkeklerin yarısından çoğu esas kaynağı güneş olan D vitamini açısından yetersiz durumda. Kansere, diyabete ve kalp rahatsızlıklarına karşı savaşan bu vitamin oldukça hayati önem taşıyor. Bu yüzden bu açığınızı vitamin haplarıyla kapatmanızda fayda var. Günlük 1,000 IU doz D vitamini almayı hedefleyin.



12 Yeşilin büyüsü
Ben günde üç defa yeşil çay içiyorum. Yeşil çayın içinde kansere karşı savaşan ve kalbe iyi gelen polyphenol maddesi siyah çayda yok. Yeşil çayın bunun dışında kafein gibi uyarıcı bir etkisi olduğunu ve saçlardaki kepeklenmeye bile iyi geldiğini (tabii ki içerek değil, başınıza sürerek) söyleyeyim. Nasıl, içilmeye değermiş öyle değil mi?



13 Terlemekten Korkmayın
Haftada sadece bir kere bir saat boyunca terlemenin ne kadar çok faydası olduğunu bilemezsiniz. Bu durum kalp krizi riskinizi azalttığı gibi kan basıncınızı da düşürür. Sonuç: daha mutlu bir insan... Ben bunun için genellikle aralıklı antrenmanları tercih ediyorum. Bisiklette kardiyo çalışırken her on dakikada bir 15 şınav ve 15 dips egzersizi yapıyorum.



14 Para biriktirin
Birçok insan için en önemli stres kaynağı finansal durumudur. Bunu ortadan kaldırmanın en iyi yolu ise otomatik para biriktiren hesaplardan birini açmaktır. Pek çok bankanın, maaşınız hesabınıza yatar yatmaz, önceden belirlediğiniz miktarda para çeken ve onu bir sepette değerlendiren özel yatarım hesapları var. Paranız otomatik birikirken sizin de gelecek kaygınız kalmaz.



15 Dans pistine çıkın
Beyninizi zinde tutmanın tek yolu bulmaca çözmek ya da satranç oynamaktan geçmiyor. Araştırmalar komplike figürlerin yer aldığı bütün dansların beyindeki nöronlar için de bir antrenman niteliği taşıdığını gösteriyor. Bütün figürlerin aynı zamanda fiziksel bir egzersiz niteliği taşıması da cabası… Bir sonraki gece eğlenmeye çıktığınızda, bir duvar süsü olmaktan öteye gidin ve biraz dans edin.



16 Ağırlıklar sizi bekliyor
Vücudunuza eklediğiniz her kas hücresi, minik bir yağ yakma makinesi olarak çalışır. Haftada iki kere yarımşar saatten ağırlık antrenmanı yapmak bunun için yeterlidir. Eğer evde çalışacaksanız ve ağırlığınız yoksa vücut ağırlığınızla antrenman yapın. Barfiks bu konuda en ideal egzersizdir. Fitness antrenörleri barfiksin sırtınızı, kollarınızı ve karnınızı aynı anda çalıştıran komple bir hareket olduğunu belirtiyor. Barfikse mekik, şınav ve vücut ağırlığı ile yapılan squat, lunge hareketlerini eklediğiniz zaman antrenman programınız kendiliğinden çıkıyor.



17 Numaranızı bilin ve daha azını hedefleyin
Pizzacının akılda tuttuğunuz telefon numarasını beyninizden silin ve onun yerine kalp sağlığınızla ilgili şu rakamları ezberleyin: İdeal kan basıncı oranı 75-115 arasında; LDL kolesterol 100’ün, kalp atış hızı 70’in ve açlık kan şekeri de yine 100’ün altında olmalıdır! Eğer bu değerlere sahip değilseniz, beslenmenizi ona göre değiştirin.



18 Sırtınızı rahata alıştırmayın
Sırtınız ve beliniz deli gibi ağrısa bile yatağa uzanarak dinlenmeyi bir tedavi olarak düşünmemelisiniz. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre yatak istirahatı, sırt ve bel bölgenizdeki kasların kuvvetini azaltıyor ve ağrıların daha uzun sürmesine neden oluyor. Özellikle evli erkekler, bekâr erkeklere nazaran bu durumdan daha fazla şikâyetçi. Sonuç olarak ben de eşim Lisa’nın yanına uzanmayı seviyorum ama bu durumdayken bir ağrı kesici alarak kendinizi rahata alıştırmamanız yapacağınız en doğru hareket olacaktır.



19 Avuç dolusu fındık
Fındık, ihtiyacınız olan doymamış yağ ve proteini alabilmeniz için en ideal besinlerden biri. Ben de içindeki omega-3 yağ asidinin beynime sağladığı faydalar nedeniyle onu yanımdan hiç eksik etmiyorum. Ayrıca, yemekten yarım saat önce yarım avuç fındık yemenizi öneririm. Böylece iştahınız kesilecek ve sofradan daha az yiyerek kalkacaksınız.