KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Nitrik Oksit (NO)

Nitrik Oksit (NO)

Fast food tarzı beslenmenin neden hiç tavsiye edilmediğini düşündünüz mü? İlk sebep içerdiği besin değerleriyle ilgili: Protein değerleri çok düşük ve çok yağlılar. Bir diğer sebep de nitrit içermesi. Nitrit ve onun kuzeni nitrat, nitrojen içerikli iki bileşik. Gübre, patlayıcı ve cam yapımının yanı sıra, işlenmiş etin uzun süre muhafaza edilmesinde kullanılıyorlar. Örneğin, sosisli sandviçin içindeki sosisten tutun, salama, jambona, neredeyse işlemden geçirilmiş her türlü pişmemiş etin içinde aynı kimyasallar kullanılıyor.

Bu bileşiklerin fazla tüketiminin kanser riskini artırdığı yönünde söylentiler var. Bu da, nitrit ve nitrat içeren ürünleri azaltmak için iyi bir neden değil mi? Hipertansiyonu Durdurmaya Yönelik Diyete Dayalı Yaklaşımlar (DASH) isimli araştırmaya kadar doktorlar ve bilim insanları da böyle düşünüyorlardı. Bu deneye katılan deneklerin, tavsiye edilenin beş katı fazla nitrata maruz kalmalarının ardından vücutlarındaki kan basıncı değerlerinin (hipertansiyon) hatırı sayılır biçimde düşmeye eğilimli olduğu tespit edildi. Diyet programına katılmalarının en önemli nedeni de buydu zaten. Sıradan bir insan için kan basıncının düşmesi, kalp–damar sağlığının gelişimine işaret eder. Ama kütle ve güçle ilgilenenler ve kas yapanlar için bu, rahatlamış kan damarları ve kaslara giden kanda artış anlamına gelir. 

Bu etki aslında gayet anlaşılır, çünkü nitratlar vücudumuzda nitrit oksit (NO) sentezine katkıda bulunurlar. Nitrik oksit ise kan damarlarını genişletir, böylece kan akışı artar. İdmanlar sırasında bu artış katlanır. İşlenmiş etlerin yanı sıra aslında nitratların yüzde 70’inden fazlası sebzelerden geliyor. Brokoli, lahana, karalahana, kök sebzeler ve ıspanak en yoğun nitrat içeren sebzelerin başında geliyor. Bolca nitrat içeren pancar suyunun kan basıncını düşürdüğü gözlendi ki, bu da pancarın vücuttaki nitrik oksit seviyesini artırdığını kanıtlıyor. Hatta antrenman öncesi karbonhidratı olarak pancar yemek gayet iyi bir tercih olabilir.

Elbette ki, besin takviyeleri endüstrisi nitratları ve amino asitleri birleştiren antrenman öncesi ürün (pre-workout) formülasyonları fikrini çok tuttu. Nitratlar gibi nitrik oksit artırıcılarını, amino asitlere ya da ‘beta alanin’e ekleyerek elde edilen ürünlerin, hem vücuttaki amino asit dengesini düzenleyici hem de bağırsakta emilimini artırıcı etkisi olduğu, bunlara ek olarak da vücuttaki kan akışını ve kasları güçlendirdiği yönündeki araştırma verileri şirketlerin dikkatini anında üzerine çekti. Tüm bu faydalar, “amino asit-nitrat takviyelerinin” antrenman öncesi alınması gereken takviyelere eklenmeye değer olduğunu gösteriyor. Öyle görünüyor ki nitratlar ve nitritler hakları olan itibarı kazandı.

Daha çok sebze tüketmeye çalışın. 
Pancar tüketmeniz hem antrenmanlarınız için daha uzun süreli ve yağ içermeyen bir enerji kaynağı oluşturur, hem de nitrik oksit değerlerinize ve doğal olarak kas gelişiminize katkıda bulunur. Yani, pancar gibi sert kaslar için pancar yiyin!