KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Kreatin Kullanma Kılavuzu

Kreatin Kullanma Kılavuzu

Temel olarak arginin, glisin ve metionin amino asitlerinden doğal yollarla vücutta oluşan bir protein olan kreatin, ağırlık kaldırma esnasında ihtiyaçları olan hızlı enerjiyi kaslarınıza temin etmesi bakımından çok önemlidir. Kaslar kasıldığı zaman, örneğin bir tekrar yaparken, adenosin trifosfattan (ATP) elde edilen enerjiden beslenirler. Setlerin çoğu 30 saniyeden çok fazla sürmediği için, kasların gereksinim duyduğu ATP’nin hemen hazırda bulunması gerekmektedir. Bu nedenle, tipik bir set esnasında, kaslar, kas liflerinde depolanmış olan ATP’nin yanı sıra, kreatinin yardımı ile hızlı biçimde üretilmiş ATP ile beslenirler.

Kreatin desteğinin antrenman performansına katkıda bulunabilmesi için üç yol mevcuttur:

1. GÜÇ DESTEĞİ: Kreatin, kas hücrelerine nüfuz ettiği zaman, yüksek enerjili bir fosfat molekülü ile bağlanarak, fosfokreatin olarak da bilinen kreatin fosfatı oluşturur. Bir set sırasında, kreatin, yüksek enerjili fosfatı ATP’yi oluşturan bir reaksiyona devreder; böylelikle kaslar büyük bir güçle kasılmaya devam edebilirler. Kaslarda ne kadar çok kreatin bulunursa, o kadar çok ATP üretilebilir ve buna bağlı olarak o oranda daha güçlü olur; dolayısıyla siz de daha fazla tekrar yapabilirsiniz. Bu, kreatinin sizi daha güçlü kılabileceği en önemli yoldur ve ayrıca uzun vadede, kas büyümesini de artırır.

2. HACİM ETKİSİ: Kreatin, aynı zamanda kas hücresi hacmini artırmak yoluyla da hacim ve güç artışı sağlar. Kreatin bir protein olduğu için, kasın içine doğru daha fazla su emilmesine neden olur. Tıpkı bir su balonunu doldurur gibi, kaslarınıza ne kadar çok kreatin doldurursanız o kadar çok su çekeceklerdir. Bu da kas zarlarının gerilmesini sağlar ve daha çok su alabilmeleri için kas büyümesine neden olan bir reaksiyonu tetikleyerek, kas hücrelerinin hacmini, dolayısıyla iriliğini artırır. Kas hücrelerinin daha büyük hacmi, aynı zamanda biyomekaniklerini de geliştirir, böylelikle kasıldıklarında daha fazla güç temin ederler. Bunun anlamı, kasların özde daha güçlü hale gelmeleridir.

3. BÜYÜME FAKTÖRÜ: Kreatinin kas gelişimini ve gücünü artırmasının üçüncü yolu, insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) ile ilgilidir; bu da kas büyümesini ve güç kazanımlarını teşvik etmede kritik bir rol oynar. Araştırmalar, kreatin alan vücut geliştiricilerin kaslarındaki IGF-1 seviyesinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.