Detoks Çayı İçmeden Detoks Yapmanıza yardımcı 5 ipucu

Detoks Çayı İçmeden Detoks Yapmanıza yardımcı 5 ipucu

Ülkemizde detoks denince akla eskiden çim suyu içmek gelirdi. Şimdi çim suyunun yerine detoks çayı ya da detoks suyu aldı. Oysa detoks demek, hayatınızı değiştirecek bir dizi beslenme alışkanlıklarından oluşuyor. Gelince önce detoks nedir hep beraber bir inceleyelim.

Detoks nedir?

Vücudu toksinlerden arındırmak için yapılan kısa süreli diyetlerdir. Genellikle zayıflamak için yapılır. Pek çok yerde (özellikle yaz öncesi sosyal medya hesaplarında) karşınıza 3 günlük detoks diyetleri ve o diyet programlarına özel olarak hazırlanmış detoks çayı çıkıyordur. Oysa ki ne detoks sadece 3 gün ile sınırlı ne de tek amacı zayıflamak olmalıdır. Detoks diyetleri elbette zayıflamaya yardımcı olur çünkü ödem atımına destek olur. Tartıya çıktığınızda kilo kaybını gözlemlersiniz ama o kilo kaybı yağdan gerçekleşmemiştir. Bu yüzden detoksu yaşam alışkanlıklarınızın bir parçası haline getirmelisiniz.   

Modern hayatın getirdiği stres, fast food, hareketsizlik karşısında bedenimiz isyan bayrağını çoktan açmış durumda, ancak pek azımız buna kulak veriyoruz. Hastalıklar ise bu isyanın ulaştığı son nokta. Detoks felsefesi, işte burada devreye giriyor ve bize sunduğu yeni yaşam alışkanlıkları ile pek çok sorunumuzu gideriyor. İşte detoksu hayatınızın içerisine entegre etmenizi sağlayacak 5 ipucu.

 

Süt içerken 2 kere düşünün

Süt spor yapanların en önemli protein kaynağından biri. Ancak detoks uzmanlarına göre süt tüketirken dikkatli olmalıyız. Zira büyümenin en hızlı yaşandığı bebeklik çağında aldığımız anne sütünde 100 mililitrede 0.8 gram protein bulunuyor. İnek sütünde bu miktar 3,5 gram. Bu kadar yüksek bir miktar ise detox uzmanlarına göre gereksiz. Ayrıca inek sütü protein içeriği olarak da anne sütünden farklı... Anne sütünde whey/kazein oranı %80’e karşı %20 iken, inek sütünde bu oran %30’a karşı %70. Kazein ise sindirimi oldukça zor bir madde ve yüksek oranda olduğunda bağırsaklarda sindirilemiyor. En kötüsü ise diğer hayvansal kaynaklı besinler gibi inek sütü de asidik bir besin ve kana karışabilmesi için vücuttaki kalsiyum ve magnezyum depolarını kullanıyor.
 

Su alırken önce şişesine bakın

İçtiğimiz suyun ne kadar asidik ya da alkali olduğunu gösteren pH derecesi su seçimindeki en önemli parametrelerden biri. PH ne kadar yüksekse, suyunuz o kadar iyi demektir. En ideal pH seviyesi ise 10’dur, ancak bunu sadece kaliteli su arıtma cihazı ile elde edebilirsiniz. Piyasadakiler içindeyse 8 ve üzeri değere sahip suları arayın. Zira daha alttaki değerler tıpkı asidik besinler gibi hareket ediyor ve vücuttaki kalsiyum ve magnezyum depolarını tüketiyor.
 

Proteini alternatif yollardan karşılayın

Detox uzmanları, sporcular ya da ağırlık çalışanların mutlaka kırmız et yemek zorunda olmadığını belirtiyor. Kuru baklagiller, kuruyemişler, deniz yosunları ve  avokado gibi kaliteli bitkisel protein kaynaklarını tüketebilir ve ek olarak haftada iki kez balık yiyebilirsiniz. Detoks uzmanları, protein tozlarına ise dikkatli yaklaşılmasından ve eğer mümkün ise, bezelye ya da kenevir gibi kaynaklardan elde edilen bitkisel protein tozlarının kullanılmasını öneriyorlar.

 

Profesyonel detoks programlarına katılın

Detoksun faydaları gerçekten sınırsız. Detoks uzmanları, detoks sürecine giren kişilerin sabahları çok rahat uyandıklarını ve gün boyunca oldukça enerjik olduklarını söylüyor. Ancak detoksun faydaları bununla sınırlı değil: Kan şekeri yüksek olan şeker hastaları, detoks esnasında doktor kontrolünde ilaçlarını bıraktıkları halde kan şekerleri düzene giriyor ve yükselmiyor. Aynı şekilde hipertansiyon sorunu olan kişilerin tansiyonları da normal seviyelerde seyrediyor. Doğurganlığı artırma konusunda etkili olduğu durumlar da var ve yurt dışında sadece buna özel ‘detoks doğurganlık’ programları bulunuyor.

 

Tavuk etinde seçici davranın

Tavuklar da modernlikten paylarını aldılar, zira günümüzde tavuklar çiftliklerde yetiştiriliyor ve suni yemle besleniyor. Bu yemler daha hızlı büyümelerini sağlamak amacıyla antibiyotik ve hormon da içeriyor. Bu nedenle organik yemlerle yetiştirilen tavuk tüketmek en sağlıklı seçim olacaktır.