KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Alkol Spor Performansını Etkiler Mi?

Alkol Spor Performansını Etkiler Mi?

Hafta sonu geldi. Arkadaşlarınızla eğlenmek için dışarı çıktınız. Patronun bitmek bilmeyen isteklerini, müşterilerin şikayetlerini ve kim bilir daha neleri geride bırakmanın mutluluğu ile bir kaç kadeh içtiniz. Ya da belki de biraz daha fazla... Ertesi gün ise spor salonunda her zamanki sizden daha uzak bir performans çizdiğinizi, ağırlıkların daha da ağırlaştığını fark ettiniz. Peki sorun nedir?   

Alkol tüketimi, performansınızı çok farklı açılardan olumsuz şekilde etkiler. Öncelikle uyku evrelerini bozarak, vücudunuzun glikojeni depolamasını engeller. Uyku evrelerinin bozulması, stres hormonu olan kortizolün daha fazla salgılanmasına sağlar ve vücudun kendini yenilemesini engeller. Üstelik yatmadan 6 saat önce içseniz bile bu etkilere maruz kalırsınız. Pennsylvania State University College of Medicine’nin araştırmasına göre kortizol hormonunun bir diğer etkisi de büyüme hormonunu %70’e varan oranda azaltmasıdır. Büyüme hormonu olmadan, kaslarınıza veda edebilirsiniz.    

Alkolün tek olumsuz etkisi uyku düzeninize değildir elbette. Alkol çok güçlü bir diüretiktir. Yani vücudunuzun yüksek miktarda su kaybetmesine yol açar ve bu etkisi, içtiğiniz miktara bağlı olarak, bir haftaya kadar sürebilir. Su kaybı, sizi en iyi ihtimalle kramplara en kötü ihtimalle ise sakatlığa karşı savunmasız bırakır.

Kas hücrelerinde suyun azalması, glikoneojenez (karbonhidrat üretimi) prosesine ve adenozin trifosfat (ATP) üretimine de zarar verir. ATP kaslarınızın kasılması için gereken enerjiyi sağladığı için ATP üretimi düşünce, performansınız da düşer.

Belki de en çarpıcı etkisi, protein sentezi üzerinde olur. Alkol, kasların onarılmasını ve yeni kas oluşumunu sağlayan protein sentezini %30 oranında azaltır.

Yazının başındaki soruya dönecek olursa, önceki gün içilen alkolün en büyük etkisi laktik asit düzeyinde olur. Karaciğeriniz vücudunuzdan alkolü temizlemek için o kadar yoğun çalışır ki kandaki laktik asidi temizlemeye fırsat bulamaz. Bu sebeple daha önce kaldırdığınız rakamlara erişemez, son setlere doğru tükendiğinizi hissedersiniz.