KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
KARNİTİN MERCEK ALTINDA

KARNİTİN MERCEK ALTINDA

Popüler takviye olarak ünlenen Karnitin hakkında bilmeniz gerekenler!

Karnitin ya da bilimsel adıyla L-Karnitin nedir? Ne işe yarar? Karnitin'in faydaları nelerdir? Karnitin ne zaman kullanılır?

Karnitin yağ yakımına yardımcı olmanın ötesinde daha pek çok fayda sunuyor. Kas yapıp yağ yakmanıza yardımcı olacak bu takviyeyi en verimli nasıl kullanmanız gerektiğini paylaşmak isteriz. Önce yakından tanıyalım!

KARNİTİNİN FORMU

Karnitin, genelde bir amino asit olarak sınıflandırılır ama amino asitlerden oluşmuş olsa da bundan biraz daha karmaşıktır. Karaciğerde ve böbreklerde lizin ve metiyonin adındaki amino asitlerden üretilir ve C ile D vitaminleri üretiminde büyük rol oynar. Bu organlarda üretilse de temel olarak kas dokusu (kalp da buna dahildir), beyin ve hatta sperm içinde depolanır. Bu yüzden karnitin için amino asit ve vitamin benzeri bir madde diyebiliriz.

KARNİTİNİN İŞLEVLERİ

Karnitin, birkaç yıl öncesine kadar raflarda yağ yakıcı takviyesi olarak yer alsa da bugün bizler onun vücut üzerinde başka etkileri de olduğunu biliyoruz, -kas gelişimini desteklemek ve hatta beyin işlevlerini güçlendirmek gibi.

* Yağ yakıcı: Karnitin, besin takviyesi olarak kariyerine, yağların yakıt olarak yakılacağı hücre mitokondrisine taşınmasına yardımcı olma yeteneği sayesinde, popüler bir yağ yakıcı olarak başladı. Aslında vücutta yeterli miktarda karnitin olmadan, besinlerden gelen çoğu yağ mitokondriye girip yakıt olarak yakılamaz. Bu yüzden, her ne kadar fazladan karnitin kullanmak otomatikman yağ yakışını arttırmasa da, egzersiz sonucu ve/veya düşük karbonhidrat diyetinin ardından yağ yakımının sağlanmasını gerçekleştirmek için gereklidir.

* Karbonhidrat depolayıcı: Karnitin, karbonhidrat depolanmasında da anahtar rolü üstlenir. Bu, vücut geliştiriciler için büyük önem taşır çünkü glikojen (kas dokusu ve karaciğerde depolanmış karbonhidrat) ağırlık kaldırdığınız zaman kaslarınızın kullandığı en önemli yakıttır. Karnitin'in kas liflerindeki glikojen depolanmasını arttırdığı görülmüştür ki bu, kasları dolgun ve iri tutmak için olduğu kadar, sonraki antrenmanlar için yeterli enerji depolamak konusunda da gereklidir.   

Testosteron, kas hücresindeki reseptörlere bağlanır. Bunlar testosteronu kas hücresinin çekirdeğine taşır. Orada DNA, kopyalar üretmesi için uyarılır ve böylece kas büyümesi teşvik edilmiş olur. Az sayıda reseptöre sahip olmak demek çekirdeklere kas büyümesini tetiklemek için yeterince testosteron giremiyor demektir.

* Performans arttırıcı: Pek çok araştırmayla görülmüştür ki, karnitin kullanan sporcuların enerji seviyesi ve atletik performansları artmakta ve yorgunlukları da azalmaktadır. Bunun, karnitinin yağ yakıp glikojen depolanmasını arttırarak enerji üretebilme yeteneğine bağlı olduğu düşünülmektedir. Ek olarak sporcuların kullandığı karnitin takviyesi, onların kaslarındaki asit seviyesini sabitleyerek egzersizlerde meydana gelen yorgunluğu da azaltmaktadır. Kaslarınızda yeterli miktarda karnitin olmadan antrenmanın daha başında yorulabilirsiniz ki bunun sizin gücünüz, antrenman yoğunluğunuz ve sonuç olarak kas büyümeniz üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.

* Anabolik tetikleyici: Kas gelişimi söz konusu olduğunda karnitin, metabolizma için yağ ve karbonhidrat kadar önemli olduğu gibi ayrıca anabolik niteliklere de sahiptir. Bu niteliklerden birisi de kaslara giden kan miktarıyla ilgilidir. Araştırmalar, karnitinin kan akışını buna bağlı olarak da kas liflerine giden besin, oksijen ve hormonları arttırabileceğini ortaya koymuştur. Bunun sadece antrenmanlar sırasındaki enerjiyi değil, antrenmandan sonra kas toparlanmasını da arttırdığı yönündeki kanıtlar da mevcuttur. Bu kan akışını arttırma özelliğinin kaynağının NO’ya (nitrik oksit) yapılan oksidatif hasarı azaltarak nitrik oksit seviyesini arttırması olduğu düşünülmektedir.

* Saç büyütücü: İnanmanız zor olabilir ama karnitinin saçlarınıza bile faydası olması mümkün. Hamburg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karnitinin saçtaki enerjiyi arttırarak şaç büyümesinde de yardımcı olabileceğini ifade etmişlerdir.

KARNİTİNİN DOZAJI

Zamanlama: Geçmişte karnitinin, tıpkı arginin gibi, aç karnına alınması tavsiye edilirdi. Günümüzde ise tam tersinin doğru olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar, deneklere aç karnına karnitin verdikleri için kaslardaki karnitin seviyesinin gerektiği gibi artmadığını görmüşlerdi. Ama Nottingham Üniversitesi’nde (İngiltere) yapılan yeni bir araştırma, kreatin gibi karnitinin de karbonhidratla birlikte alındığında kaslar tarafından daha iyi emildiğini ortaya koymuştur, çünkü kas hücrelerindeki karnitini alan reseptörlerin aktif hale gelebilmek için insüline ihtiyaçları vardır. Bu yüzden karnitin karbonhidratla, özellikle de hızlı sindirilen karbonhidratla, birlikte alınmalıdır. Bize göre karnitin almak için en uygun zamanlar günün ilk öğünü, antrenman öncesi ve sonrası protein içeceği ve uykudan önce öğünüdür.

DOZAJ

* L-carnitine Her dozda 500-1000 mg  

* Zamanlama

1. Doz İlk öğün
2. Doz Antrenman öncesi
3. Doz Antrenman sonrası
4. Doz Yatmadan önceki öğün

Özlem IŞIK