MCT Yağı Mı Hindistan Cevizi Yağı Mı?

MCT Yağı Mı Hindistan Cevizi Yağı Mı?

Ketojenik diyet yapanlar için MCT yağı (Orta Zincir Trigliseritler) vazgeçilmezdir çünkü karaciğer MCT yağını doğrudan ketonlara dönüştürür. Peki keton üretimi niye önemlidir? Çünkü ketonlar beynin iki ana yakıt kaynağından biridir. Birincisi hepimizin bildiği glikojen yani karbonhidratlardır. İkinci enerji kaynağı ise ketonlar, yani yağlardır. Ancak bu yağları kullanabilmek için karbonhidrat alımının iyice azalması ve vücudun ketozis denilen metabolik duruma girmesi gerekir. Ancak ketozis fazına geçtiğinizde vücudunuz enerjiyi depolanmış ya da beslenme düzeni ile aldığınız yağlardan elde etmeye başlar. Eğer ketojenik diyet ile vücudunuzu ketozis fazına sokarsanız MCT yağı sizin için altın kadar değerlidir.  

 

Elbette MCT yağlarından faydalanmak için sadece ketojenik diyet yapmak zorunda değilsiniz. MCT yağları beynin favori yakıtıdır ve doygunluk hissini artırarak kilo vermeye destek olmaktan, hafızayı ve bilişsel faaliyetleri (odaklanma vs) iyileştirmeye kadar pek çok faydası vardır.  

 

Hangisi daha iyi bir MCT yağı kaynağı
 

Evet doğru. Hindistan cevizi yağı, MCT (Orta Zincir Trigliseritler) yağı içerir - ama ne kadar? Hemen söyleyelim: Çok az! Ülkemizde ketojenik beslenme üzerine yeteri kadar kaynak bulunmadığı için hala ketojenik diyet ile zayıflayanlara Hindistan cevizi yağı öneren yazılar bulmanız mümkün. Halbuki Hindistan cevizi yağı ancak toplamda sadece yaklaşık %15’i MCT yağı içerir.

 

Oysa MCT yağının toz ya da tablet formunda beslenme düzeninize kolaylıkla ekleyebileceğiniz çok daha pratik formları mevcuttur. Bu besin desteklerinden bir tanesi %100 MCT yağı içeren Ketojoy’dur.  

Ketojoy’un iki farklı formu vardır: toz ve kapsül formu. Toz formu, Hindistan cevizi yağının aksine kahve gibi içeceklerde kolayca çözünür. Kremamsı bir tat katar. Tüm sıcak-soğuk içecekler ile ve hatta yemek tariflerinde bile kullanabilirsiniz. 1 servisinde 5250 mg MCT yağı içerir. Kapsül formu ise 1 servisinde 5000 mg MCT yağı içerir.