KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Sissy Squat Nedir?

Sissy Squat Nedir?

Squat, pek çok varyasyonu olan ve vücudun en büyük kas grubunu çalıştıran harekettir. Front squat, back squat gibi hareketleri büyük ihtimalle duymuşsunuzdur ama sissy squat hareketini duyma ihtimalinizin düşük olduğunu tahmin ediyoruz. Zira squat varyasyonları içinde en az popüler olanıdır. Oysa sissy squat, bacağınızın ön tarafında bulunan dörtlü kas grubu olan quadriceps kaslarını izole eden, yani diğer kasların katılımını en aza indiren etkili bir bacak hareketidir.

Sissy squat ismini nereden alıyor?

Sissy squat ismini yunan mitolojisinde, yeraltı dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir dağın zirverine kadar yuvarlayarak çıkarmaya mahkum edilen kral Sisifos’tan alır. Kral Sisifos taşı zirveye çıkarsa dahi taş diğer tarafa yuvarlanır ve kral onu çıkarmak için sonsuza kadar sürecek olan mücadelesine tekrar başlar. Peki sissy squat bu işin neresinde diyebilirsiniz; elbette ki kralın bacaklarında. Sissy squat da taşı zirveye çıkarmanızı sağlayacak kadar güçlü bacaklara sahip olmanızı sağlıyor.

Farkı nedir?

Klasik squat egzersizlerinde kalçanızı geriye doğru atarak yere yaklaşırken, sissy squat hareketini dizlerinizi kırarak geriye doğru yatarak yapıyorsunuz. Kulağa garip geldiğini biliyoruz ve haklısınız. Geleneksel hareketlerden çok farklı, alışmanın vakit aldığı bir bacak egzersizidir.

Sissy squat’ı yapması güvenli mi?

Sissy squat yapması son derece zor bir harekettir. Eğer teknik kısmı iyi öğrenmezseniz diz ve ayak bileklerine yük bindirecek  ve eklemleri zorlayacak bir harekettir. Yeni başlayanlar sissy squat sehpahası ile daha rahat bir şekilde yapabilir.

Tekniğe bir kere alıştınız mı yapması son derece zevkli bir harekettir ve vücut ağırlığı ile bacak kaslarının maksimum gelişimini sağlar. 

Sissy squat nasıl yapılır?

>> Ayaklarınız kalça genişliğinde açık halde power rack gibi sabit bir cismin yanında durun.

>> Bir elinizle sabit nesneden destek alırken diğer elinizde tuttuğunuz bir ağırlık plakasını göğsünüze bastırın.

>> Ayak parmaklarınız üzerinde doğrulun, sırtınızı kavisli tutun ve dizlerinizi bükerek doğruca yere doğru alçalın. Hareket boyunca göğüs dışarıda ve sırt kavisli olsun.

>> Dizlerinizin açısı 90 dereceye yaklaştığında durun ve bacakları açarak vücudunuzu tekrar dik konuma getirin. Hareketin üst noktasında bacaklarınızı kasın ve hareket boyunca ayak parmaklarınız üzerinde durmaya devam edin.

Tüyolar

>> Destek almak için kullandığınız nesnenin sabit olmasına dikkat edin.

>> Hareketi aceleye getirmeyin. Doğru yapabilmek için düzgün tekniğe ve dengeye ihtiyacınız olacaktır.

>> Boynunuzu aşırı bükme ya da aynaya doğru bakma dürtüsüne gem vurun. Hareket boyunca göğsünüzü dışarıda ve çenenizi normal hizada tutun.

>> Belirlenen sayıda tekrar yaptıktan sonra ağırlık plakasını bırakın ve tekrar tükenene kadar devam edin.