BETA ALANİN NEDİR? 1 kilo kas 1 ayda nasıl alırım ?

BETA ALANİN NEDİR? 1 kilo kas 1 ayda nasıl alırım ?

Beta alanin nedir? 

Beta alanin kaslarda yoğun olarak bulunan, alanin amino asidinin değişikliğe uğramış. Vücutta üretilebilen beta alanin, başka bir amino asid ile birleşerek hücre içinde karnozin adlı moleküle dönüşür. Karnozin önemli çünkü egzersiz sırasında meydana gelen asidik ortamı bir miktar kontrol ederek daha fazla dayanıklılık ve güç verebiliyor. Aslında beta alanin faydaları hiç karmaşık değil. İşe yaradığı alanlar odaklı ve kesin – üstünde durmak istediğimiz 2 alan var...

Kas kütlesi ve egzersiz performansı

Egzersiz performansı kas ile doğrudan bağlantılıdır. Yani kas yıkımı veya yapımı (metabolik) ve bunların birikimdir.

Egzersiz sırasında kaslar enerji üretmek için çeşitli yakıtlardan faydalanır. Bu durum özellikle çok yoğun egzersiz sırasında önem kazanır. Hücrelere gelen kan egzersiz sırasında oluşan atıkların taşınması için yeterli olamayabilir.

Uzaklaştırılamayan atık hücre içinde birikime ve sonuç olarak pH değerinin düşmesine ve ortamın asidik olmasına neden olur. Bu da hücrenin merkezinde olan enzimlerin çalışmasını yavaşlatıp performansın azalmasına neden olabilir.

Tam sırası geldi! Beta alanin hücre içinde dönüştüğü karnozin devreye giriyor. Karnozin, hücre içerisinde oluşan ve asitlikten sorumlu hidrojen iyonlarını (H+) kontrol altına alarak asitliği dengeler ve performansın uzun süre devam etmesini sağlar.

Şimdi şöyle bir soru gelebilir: “Vücut üretebiliyorsa neden dışarıdan beta alanin alımam gerek?”

Karnozin ne yazık ki doğrudan hücre zarından geçemiyor! Sistem şöyle - hücre içine beta alanin taşınır ve karnozin üretilir. Şu kesin; karnozin üretiminin hızını hücre içine taşınan beta alanin belirler!

Beta alanin karaciğerde üretilip hücre içine ancak kan yoluyla gider ve yoğun antrenmanda ihtiyacı karşılanmaz.

Bu nedenle karaciğer tarafından üretim ve taşınması beklenmeden dışarıdan beta alanin alımı performansı artırır ve kas yapımına çok yardımcı olur.

Yaşlanma ve sinir sistemi işlevi

Yaşlanma ile ilgili kısımda beta alanin’in hücre içi asitlik dengeleyici olduğunu daha önce anlattık. Yapılan pek çok çalışma beta alanin’in hücre ömrünü belirleyen telomerlerin (Hüvrede yaşla kısalan DNA’ların uç kısımları) kısalmasını yavaşlatabileceğini gösteriyor. Biz uzun telomerler istiyoruz! Ancak bunlar yaşlanmayı geciktirebilir…

Hücrelerinizin ölümsüz olmamasının tek sebebi telomerler. Her hücre bölündüğünde telomerler bir miktar kısalır. Yaşlandıkça bölünme sayısı çoğalmış ve belli bir zaman sonra (Hayflik adında bir bilim insanı bu rakamı tam belirlemiş) telomer tamamen biter ve o hücre tekrar bölünmez.

Bu sebeple yaşlandıkça bazı dokularda bulunan hücrelerin sayısı dramatik bir şekilde azalır. En iyi örnek beyin dokusunda meydana gelendir. Yaşlananların beyin dokusu azalmaya başlar ve beyinde atrofi adı verilen yani küçülme meydana gelir.

Beta alanin’in bir fonksiyonu beyinde antioksidan olarak görev yapmasıdır. Özellikle hastalık ve kötü yaşam şartları sırasında beta alanin beynin korunmasında önemli rol oynayabilir.

Beta alanin kullanmalı mıyım?

Beta alanin antrenman performansı ve kas gelişiminde etkili olabilir. Kas çalışıyorsanız beta alanin yorgunluğu önlemek ve performansı artırma konusunda yardım edebilir.

Hayvansal proteinalmayan vegan ve vejetaryenlerdevbeta alanin eksikliği yaşanabilir. Bu sebeple vegan ve vejetaryen sporcular egzersiz temposuna bakmaksızın beta alanin almalı.

Beta alanin kısa süreli patlayıcı güç isteyen egzersizlerde daha verimli performans artışı gösterir. Anti aging desteği olarak tercih edilebilecek olan beta alanin’i ayrıca ailede sinir sistemi bozuklukları olanlar da doktor tavsiyesi ile düzenli olarak kullanabilir.

Beta alanin nasıl kullanılır?

Beta alanin alındıktan çok kısa bir süre sonra kasta karnozin düzeylerini yükseltir. Dolayısıyla antrenman öncesi beta alanin almak anlamlıdır. Uzun vadeli beta alanin kullanımı kas içi ortalama karnozin yoğunluğunu artıracağı için sürekli kullanımı tavsiye ediliyor.

Beta alanin desteği günde 3 gram yeterlidir. Bu miktarın tamamını antrenman öncesinde veya 1,5 gram antrenman öncesi, 1,5 gram antrenman sonrası olarak tüketebilirsiniz.

Beta alanin zararlı mı?

Beta alanin bir komplikasyon bulunmamakla beraber bilinen tek yan etkisi karıncalanmadır. Gereğinden fazla beta alanin alımına işaret eder ve beta alanin tüketimi bir süreliğine kesmek uygundur.

Nasıl kısa sürede kas yapılır?

Bunun cevabı: Beta alanin kullanarak kas yapın.....Oklahoma Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bir buçuk ay boyunca 46 erkeğe, haftada üç kez tekrarlanan yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman programının (HIIT) her birinden sonra Beta Alanin ya da plasebo (etkisiz madde) verildi. Araştırmacılar, Journal of the International Society of Sports Nutrition dergisinde Beta Alanin alan grubun aerobik kapasitesinin (vücudun enerjiyi kullanma kapasitesi) plasebo grubundakinden daha fazla olduğu ve plasebo grubunun kas kütlesinde artış görülmezken, Beta Alanin grubunun bu tür antrenman programını uygulayarak yaklaşık 1 kilo kas kazandığını yayımlandı. Yani kısaca sonuçlar gösteriyor ki; Beta Alanin kullananların, kullanmayanlara göre daha yoğun antrenman yapabildiklerini, dolayısıyla aerobik kapasitenin ve kas kazanımının artmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kullanımı güvenli mi?

Beta alanin takviyesi gerçekten kas karnosinini artırabilir ve performansı iyileştirebilir, fakat kullanımı güvenli midir? Yapılan yakın tarihli bir çalışmanın özeti; günde 6g beta alanin takviyesinin 24 haftaya kadar sağlıklı bireyler tarafından güvenle tüketilebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, kullanan birçok kişi, takviyeyi aldıktan kısa bir süre sonra ciltte kaşıntı veya karıncalanma hissi veren ortak bir yan etki olduğunu hissedecektir. Parestezi olarak adlandırılan bu his, 60-90 dakika içinde azalan ve uzun süreli sağlık etkileri olmayan kandaki hızlı bir beta alanin artışı ile ilgilidir.

Özetle...

Sonuçlar bize beta alanin takviyesinin performans üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Önerilen dozlar günde 3 - 6 g. Parestezi hissini (karıncalanma hissi) önlemek için gün boyunca her 3-4 saatte bir 1-2g’lık dozlar kullanılabilirsiniz. Karıncalanıyorsa demek ki işe yarıyor…

KULLANIM BİLGİSİ: Antrenman öncesi ve sonrasında herhangi bir içeceğinize toz formunda 1,5-3 gram arası Beta Alanin ekleyebilirsiniz. Daha yoğun antrenman yapmanıza ve kas gelişiminize destek verebilir.

Beta Alanin kullanımı ile daha hızlı sonuç almak için, üç hafta boyunca antrenman öncesi ve sonrasında 3-6 gram yükleme yapılabilir. Sonraki dönemde, sürekli aynı saatte 1,5-3 gram alarak koruma programı uygulayabilirsiniz.

 

Özlem IŞIK